”Bara bada bastu” KAJ – Varför vann de mello?

Bara bada bastu KAJ – De orden bubblar just nu i flöden och sökrutor, och allt fler nyfikna tycks dras in den bastuupplevelse som genomsyrar låten. Mot alla odds blev den en oväntad vinnare av Melodifestivalen 2025.  KAJ:s bidrag blev snabbt viralt och en folkfest tog fart. Jag ska nu titta närmare på det här fenomenet och försöka klura ut vad som gör låten och framträdandet så in i Norden poppis. Dessutom blir det en titt på dansstegen. Häng med!

Från Vörå till viralsuccé

Ja, de tre killarna dyker verkligen upp överallt just nu. På tv och radio, i tidningar och på sociala medier. Speciellt om man klickar gilla på varenda inlägg som dyker upp med dem, som jag gör. Hur som helst så är det svårt att missa vilket bidrag Sverige skickar till Eurovision i år. Hur blev det så här egentligen?

Bastulåten som fångade världen – och mig

Första gången jag hörde ”Bara bada bastu” med KAJ i den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen lyssnade jag bara med ett öra och slötittade med ett öga i mobilen. Jag tyckte att den var lite väl skojig. Min man gillade den däremot och började gunga med i takt, noterade jag lite förvånat. Men ja ja, han har ju lite annan smak än jag har. Sedan gick bidraget direkt till final och de mycket överraskade och uppspelta killarna från den lilla svenskspråkiga kommunen Vörå i Finland fick sjunga sin låt en gång till. Och DÅ fattade jag den plötsligt. Det var som att jag hörde låten med helt nya öron. Jag blev överlycklig av den och förvandlades snabbt till en KAJ-nörd. Och det var jag på inget sätt ensam om, upptäckte jag. De charmiga humoristerna från den finska västkusten tog med raketfart både det svenska och det finska folket med storm.

Gruppmedlemmarna Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård har underhållit med sin humor, sång och musik i Österbotten och runtom i Finland sedan ganska många år. Men det är tydligen först nu som många utanför Österbotten verkligen får upp ögon och öron för dem. Väldigt många finländare och finlandssvenskar är idag mäkta stolta över att dessa tre killar har vunnit den svenska Melodifestivalen. Trion bygger med sitt lyckopiller till slagdänga liksom en melodisk bro över Östersjön. De båda länderna förenas i ett gemensamt projekt.

Men låten har ju även spridits långt utanför Norden. Sedan slutet av februari har ”Bara bada bastu” fått över 40 miljoner lyssningar bara på Spotify, och på YouTube publiceras dagligen mängder av nya videor från alla möjliga länder i världen där folk reagerar på låten och framträdandet. I de flesta av dem som jag har sett gillas låten skarpt och personerna i videorna börjar snart glatt följa med i rytmen. En kul detalj är att många tror att gruppnamnet uttalas Kaash eller Kaadj. KAJ har, precis som ABBA, använt sina initialer när de bildade gruppnamnet.

KAJ på turné. Pressbild, används i artikel om Bara bada bastu.
KAJ på turné. Foto: Erik Åhman / humorgruppenkaj.com.

En närmare titt på ”Bara bada bastu” med KAJ

Nu är det alltså min tur att grotta ner mig i detaljerna i Sveriges bidrag till Eurovision 2025 för att försöka bilda mig en uppfattning om vad som gör det så vansinnigt lätt att tycka om!

Jag utgår främst från det här videoklippet från finalen. Det ligger på Melodifestivalens officiella YouTube-kanal. Text och musik i ”Bara bada bastu” med KAJ är skrivna av Anderz Wrethow, Kristofer Strandberg, Robert Skowronski, Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård. Källa till låttexten i sin helhet finns längst ner i artikeln.

En inledande varmkorv på scenen

När gruppens bidrag presenteras i högtalarna står Jakob i bakgrunden med ett brett förväntansfullt leende, halvt dold i skuggorna, och njuter av folkets jubel. Bakom honom ser man några granar. Axel och Kevin sitter framför honom med bestämda miner och Axel håller i ett dragspel. Kanske ska deras bistra uttryck symbolisera det finska vemodet? Finland ligger för övrigt på första plats, för åttonde året i rad, som världens lyckligaste land enligt World happiness report.

Så börjar musiken med några glada slingor från dragspelet. Tonerna låter i mina öron mer finska eller östeuropeiska än svenska. I väldigt många reaktionsvideor höjs ögonbrynen frågande här. Dragspel? Det är inte särskilt vanligt i Sveriges bidrag. Sedan brukar många reagera på varmkorven som i närbild blir grillad över en öppen eld på bästa sändningstid.

Svenska från Vörå

Jakob utbrister i ett glatt ”Nåjaa!” och börjar pratsjunga på finlandssvenska. Det är ju också förvånande eftersom Sverige inte har sänt ett bidrag på svenska till Eurovision sedan slutet av förra årtusendet. Nu hör man även en kort retrosynthslinga. KAJ:s låtar sjungs på deras lokala dialekt. Vissa ord i låttexten är kanske inte helt begripliga för ett ovant öra, men på det stora hela förstår nog de flesta som är svensktalande i alla fall på ett ungefär vad det handlar om. Och det handlar ju i det här fallet föga förvånande om hur hälsosamt det är att befinna sig bland tätnande värmeångor inom ”fyra väggar i träpanel”, som Jakob utbrister med rullande r. Bakom rappverserna spelas ett reggaekomp.

Nu sitter de tre vid elden och bakom dem ser man högar med staplad ved, granar och björkstammar. Man får känslan av att ha förflyttats rakt ut i den nordiska skogen och det är ganska mörkt. Det finns några personer till på scenen, iklädda skinnmössor, flanellskjortor och arbetarbyxor. De hugger ved och fixar och grejar.

Jakob halvsjunger en allitteration som studsar skönt mellan tonerna:
”Vedin vår värmer lika bra”
(Alltså veden, ifall någon undrade.)

Lockrop till mellopubliken

Kevin och Axel stämmer in: ”Ooooh oooh”.

Hoandet påminner lite om när någon i vidsträckt natur lockar på en djurflock på långt avstånd. Eller när en hel fotbollsarena eller åtminstone ett fullt dansgolv brister ut i gemensamt skrålande. Hoandet inbjuder till allsång. Samtidigt dyker det upp en basslinga i bakgrunden som trappar upp energin.

Många som gör reaktionsvideor på YouTube skrattar nu gott när Axels ansikte zoomas in och han med djup basturöst räknar: ”Yksi, kaksi, kolme” – följt av ett ”sauna” med utdraget aaa på slutet, gapande mun och menande blick. Samtidigt stiger röken från elden upp framför hans ansikte. Först här snappar många förbryllade icke svensktalande YouTubers upp att det handlar om en bastu, eftersom ordet sauna är detsamma på engelska.

Nu kommer refrängen

Några korta men högtidliga trumslag hörs, som från en marschorkester, varpå alla tre i KAJ ställer sig på rad med ena armen bakom ryggen. De sjunger nu för fulla halsar och med raka ryggar att de minsann är ”bastubröder” som ska basta tills ”sveittin bara yr”. En snygg överstämma toppar. De skakar hand som i tyst samförstånd. Kanske ingår de en underförstådd överenskommelse om att minsann inte ge upp innan temperaturen ligger på dallrande hundra grader. En dånande och medryckande bas höjer sedan energin avsevärt och man anar att refrängen är på väg. Plötsligt ansluter även de i skinnmössa så att alla sju står uppradade på scenen. Det är nu deras gemensamma dans börjar.

KAJ sjunger och dansar. Pressbild som används i artikel om Bara bada bastu. Foto: Erik Åhman.
KAJ har underhållit med humor, sång och dans långt innan låten ”Bara bada bastu”. Foto: Erik Åhman.

Så dansar KAJ i Melodifestivalen

I och med att låtens video har spridits som en löpeld över världen har även gruppens speciella dans blivit viral. På sociala medier dyker det titt som tätt upp videoklipp från både små och stora företag, organisationer, artister och andra som vill visa att de ju också har hängt på trenden. Vissa verkar ha övat flitigt medan andra glatt slänger ut en arm eller ett ben här och där, eller mest ser ut att längta tillbaka till sitt skrivbord eller sin maskin. Jag har studerat trions dans framför min dataskärm och ska nu försöka beskriva den. Förutom klippet från mellofinalen har jag även tittat på en kort instruktionsvideo som KAJ har gjort om sin bastudans.

Här är rörelserna

  • Alla på scenen gungar nu från sida till sida, samtidigt som de ivrigt svänger med högerarmen i en stor rörelse fram och tillbaka över huvudet och hoar ”Ohhhhh”. Nästan som om de vinkade och ropade till någon på andra sidan Bottenviken.
  • De sjunger ”bada bastu jåå” medan de håller upp den högra överarmen i ansiktshöjd och vrider handflatan bakåt. Sedan gör de samma sak med den vänstra handen när den högra släpps ner. Huvudet vänds därefter snabbt åt vänster och tillbaka.

För en kort stund blinkar alla lampor till och lyser upp scenen. Det är då som musiken drar igång på allvar.

  • Alla sju står smått bakåtlutade med lätt böjda ben och håller händerna på bakhuvudet, för armbågarna utåt och inåt samtidigt som de rör bäckenet fram och tillbaka i en ganska komisk sexy dance.
  • Sedan tar de ner armarna, vaggar lite knäande några gånger från sida till sida och rätar därefter upp kroppen från sin vänstra sida, i en smått vågliknande rörelse, tills de står rakt igen.
  • När de sjunger ”bastubröder” böjer de det högra benet och lutar sig på det två gånger i takt, och sedan en gång på det andra benet, innan de ställer sig med raka ben och slår ut med armarna åt sidorna med öppna handflator.
  • Medan de sjunger ”100 grader” håller de armarna korsade över bröstet och händerna på överarmarna, som om det vore kallt. Samtidigt vrider de överkroppen lite åt en sida i taget för att sedan göra ett litet hopp med böjda knän, sätta händerna i sidorna, luta huvudet lite bakåt för att sedan räta upp kroppen igen i en vågrörelse.
  • Därefter är det höger överarm som snabbt vinklas uppåt med handflatan bakåt, och när den tas ner är det vänster överarms tur att göra likadant. Huvudet vänds kvickt åt vänster och tillbaka. Sedan kan man lätt tro att en kort honnörshälsning görs, men det är svetten som i en kvick rörelse torkas från pannan på en sida i taget.
  • När de ska visa att svetten yr använder de båda händerna i en utåtgående rörelse från huvudet, med lite utspridda fingrar, för att sedan låta händerna falla ner mot sidorna.

De sista två rörelserna i schemat gör våra tre bastuentusiaster själva, utan dansarna.

  • Den första går ut på att de står stilla med vänsterbenet medan kroppen vrids, när det högra benet förflyttas alltmer åt vänster, med tre stamp i golvet. Under tiden hålls den högra armen ut i luften och förs även den åt vänster medan handen vickar fram och tillbaka fyra gånger. Ungefär som när man visar att något är så där eller halvbra.
  • Till sist pekar de snett fram åt vänster, rakt fram och snett åt höger.

Hela koreografin upprepas flera gånger under deras nummer.

KAJ med bastuutrustning i händerna. Pressbild, används i artikel om “Bara bada bastu” med KAJ.
Med “Bara bada bastu” har KAJ verkligen spridit intresset för bastubad. Foto: Erik Åhman.

Värmen stiger – Dags för bastubad

Nu händer det något. Plötsligt förändras scenen till en bastu som de tre KAJ-killarna sätter sig i. Under tiden är retrosynthloopen tydligt framträdande igen. Ljuset dämpas.

Kevin pratsjunger samtidigt som reggaeslingan är tillbaka. Han visar upp en till synes självsäker min där han sitter bredbent och lutar ena armen coolt mot knät. KAJ:s nummer är fullt av humoristiska inslag. Kevins sätt att lyfta ögonbrynen på uttrycker liksom en komisk självironisk machoattityd. Nu klämmer han också i med en finsk svordom och uppmanar Jakob att hälla på mer vatten, så att ångorna tätnar. Vem kommer orkar sitta längst i hettan?

Som en parentes kan jag berätta att min mamma föddes i Finland. Av henne lärde jag mig det finska uttrycket löyly (som uttalas löulu, med betoning på ö), vilket innebär att man häller vatten på de heta stenarna i bastun så att värmen bränner till i skinnet.

Jakob skvätter vatten på elden och hans grimaser påminner mig om hur värmen slår emot en. Ännu varmare måste det vara i kavaj och byxor, som KAJ har på scenen!

Men nu dyker det upp fyra personer i bastun som endast är iklädda handdukar och bastumössor, med varsitt björkris i handen. En sådan mössa skyddar tydligen huvudet mot överhettning och gör att man kan basta längre, har jag hört, men jag har aldrig provat. Björkriset gillar jag dock! Att lägga det i varmt vatten i bastun så att det mjuknar och sedan slå med det, varsamt men bestämt, på kroppen. Det sätter fart på blodcirkulationen, höjer värmeupplevelsen och hjälper till att öppna porerna, sägs det. Dessutom sprider det en frisk doft av skog.

Hur som helst. Alla dansarna gör nu basturörelserna sittande tillsammans med trion medan synthbasen pumpar på i stadig och medryckande takt.

Mystiken tätnar

Plötsligt kommer det ett parti då scenen belyses med ett dunkelt och mystiskt färgspel i blått, lila och grönt som påminner om norrsken. Textraden ”Bara bada bastu” upprepas gång på gång, nästan som ett mantra, medan de flesta på scenen går ner från bastun och cirkulerar runt elden, vilket för mina tankar till någon typ av magisk rit. Ångan och röken tätnar när Axel hötter med pekfingret och säger menande: ”Ei saa peittää”.

Vad betyder ”Ei saa peittää” i KAJ:s låt?

Den frasen får nog många av oss som är födda på -60, -70 eller -80-talet att dra lite igenkännande på smilbanden. Varför? Hur kan så många svenskar känna till den finska frasen? Jo, på den tiden var det väldigt vanligt att ha ett element inne på toan, nära toalettstolen. Och eftersom man då inte hade någon mobiltelefon att stirra på föll ögonen istället varje gång på den lilla klisterlappen med varningstext på elementet – och där stod det i många fall just Ei saa peittää. På vårt element hemma var texten även översatt till norska och svenska: Ovnen må ikke tildekkes och Får ej övertäckas. Man skulle exempelvis alltså inte lägga en handduk på tork där. Det är väl mer vanligt numera att värma upp toalett och badrum med handdukstork eller golvvärme än med ett traditionellt element, särskilt i nyare hem, kan jag tänka mig.

I låten ”Bara bada bastu” har textfrasen ”Ei saa peittää” troligtvis en dubbel betydelse. Trots att våra tre humorister är fullt påklädda och dansarna bär handduk är det ändå vanligast i Finland att basta avklädd. Åtminstone med familjen eller nära vänner. Det är fullkomligt naturligt och ingenting konstigt med det, skulle jag säga.

Finalen när bastun blir ett dansgolv

Nu ökar volymen på basen och det läggs på en överstämma i sången. KAJ står åter på rad och gör sin lite smått komiska rörelse med händerna bakom huvudet, armbågarna rytmiskt pumpande och ett höftparti som gungar fram och tillbaka. Man anar att något nästan oundvikligt strax sker. Musiken tystnar någon sekund och det enda som hörs är pysandet från rökmaskinerna. Killarna sveper med armarna uppåt och bakåt i halvdunklet innan det blir helt svart på scenen, och sedan:

Jajamen, där kom tonartshöjningen! Hela scenen blir som ett pulserande dansgolv av blinkande lampor, färger och rök under den sista refrängen. Sången förstärks nu med mer eko, vilket lyfter framträdandet ytterligare. Precis i slutet ser vi de tre killarna och alla dansarna åter på rad i bastun. Ackompanjerade av den dunkande synthbasen återupprepar de sångens titel gång på gång, samtidigt som varannan person reser sig och sätter sig växelvis. Framträdandet avslutas med att Kevin, Axel och Jakob höjer armarna i något som liknar flamencoposer medan Axel utbrister i ett sista kraftfullt ”SAUNA!” under publikens jubel.

Så varför har ”Bara bada bastu” med KAJ blivit så populär?

Deras bidrag har med finlandssvensk humor utan krusiduller, en refräng som fastnar och en medryckande bastudans blivit en folklig succé – från Österbotten till schlagertoppen – och långt utanför Norden. Jag tror framförallt att låten sprider en äkta och jordnära glädje. Sången är enkel, tydlig och stark och dialekten låter kraftfull med sina rullande r. Låten innehåller en blandning av flera olika stilar. Traditionella tongångar, dragspel, reggae, rap, partypop, marschtrummor, synth och annat. Och så verkar killarna inte ta sig själva på alltför mycket allvar. De är charmiga och underfundiga och verkar ha fötterna på jorden. De enkla dansrörelserna är återkommande i framträdandet och ganska lätta att härma. De inbjuder till delaktighet. Frasen ”Bara bada bastu” upprepas ofta och är väldigt lätt att komma ihåg, liksom utropet ”Ohhhhh”. Det gör att publiken eller hemmalyssnaren kan sjunga med för full hals utan att förstå ett enda ord av texten. Kommer Sverige att vinna Eurovision i år igen? Jag håller iallafall tummarna, för det här gänget sprider så mycket glädje att de är värda varenda röst!

Textförfattare: Sofie Romanov Spector

Källor i artikeln

Vilka är världens lyckligaste länder?
worldhappiness.report

Det officiella videoklippet från finalen i Melodifestivalen
youtube.com/watch?v=QIvtyzCYJDg

Låttexten till ”Bara bada bastu”
humorgruppenkaj.com/lattexter/barabadabastu-lyrics
Alla citat i den här artikeln som är hämtade ur låtens text är markerade med citattecken.

En kort dansinstruktionsvideo från KAJ
youtube.com/shorts/lsPRvWqxLCI

Fotona är hämtade från
humorgruppenkaj.com/pressbilder