Att arbeta som trafiklärare – En personlig berättelse

Hur är det att arbeta som trafiklärare? Det ska vi undersöka i den här artikeln. Vi möter en pedagog som med 12 års erfarenhet i ryggen reflekterar över vardagen i yrket och den resa som tog henne dit. Från en trevande start som osäker förare – genom återvändsgränder, omvägar och gröna ljus – delar hon nu med sig av de insikter och glädjeämnen som åren i bilen gett henne. Men först en grundläggande fråga:

Varför väljer man ett visst yrke?

Ibland kanske yrkesvalet beror på vad föräldrarna eller omgivningen förväntar sig. Andra gånger har man ingen klar bild av vad man vill bli och utbildar sig till något som förhoppningsvis visar sig vara intressant. Det kan också vara så att man väljer ett yrke som ger möjlighet till att tjäna pengar. Eller så satsar man på en barndomsdröm eller ett intresse. Det finns en uppsjö av anledningar till varför man väljer en viss väg. Många yrken kräver inte någon längre utbildning utan man blir upplärd på plats. Det är förstås en fördel för den som inte gillar att sitta i skolbänken. Nu ska läraren Caroline Stensson med egna ord få berätta hur allt började för henne:

Vad ledde fram till ditt val att arbeta som trafiklärare?

Den idén väcktes redan när jag var 17 år och övningskörde inför B-körkortet. Jag kände mig osäker, som många andra ungdomar, och hade höga krav på mig själv. Att ta körkort var viktigt av flera skäl. Ett av dem var att öka min självständighet. På den tiden bodde jag på landsbygden och bussförbindelserna var dåliga. Jag var därför i stort behov av att kunna köra bil. Ett annat skäl var att jag ville öka mina möjligheter att få jobb. Sist, men inte minst, hade det även med prestige att göra. I stort sett alla mina vänner som var 18 år hade redan körkort.

Jag fick kämpa med min övningskörning. Hade inte lätt att förstå och göra rätt, blev stressad och nervös, och kände mig ibland allmänt värdelös. Trots det, eller faktiskt på grund av det, föddes tankarna på att lära andra att köra. Att få hjälpa människor att lyckas, känna sig trygga och våga göra fel. Jag ville få dem att växa och tro på sig själva.

B-körkortet tog jag strax efter att jag hade fyllt 18 år, men det dröjde ytterligare 9 år innan jag faktiskt bestämde mig för att utbilda mig inom den här yrkesbanan. Min kusin, som jag då var handledare för och övningskörde med, sa: “Carro, du är så lugn och tydlig. Har du någonsin funderat på att jobba som körlärare?” Plötsligt mindes jag vad jag hade tänkt när jag själv kämpade med körkortet. Det blev startskottet – jag bestämde mig för att söka in på utbildningen hösten 2011 och blev klar efter ett och ett halvt år på yrkeshögskolan.

Tips till dig som är nyfiken
Funderar du själv på att bli trafiklärare? Du hittar aktuella YH-utbildningar inom området på yrkeshogskolan.se.

Bilnyckel i fokus - Symbolbild kopplad till att arbeta som trafiklärare
Att vägleda blivande förare innebär många avgörande ögonblick – som när bilnyckeln lämnas över och ansvaret delas. Illustrativ bild – föreställer inte den intervjuade personen.

Hur var det att gå utbildningen?

Vi hade sådan tur att vi fick övningsköra med gymnasieelever på transportprogrammet och blev samtidigt coachade av vår lärare. Så när vi väl skulle ut på vår 20 veckor långa LIA (lärande i arbetslivet) på en trafikskola var vi ändå relativt förberedda. Dock kändes det speciellt att utbilda en betalande elev, som förväntade sig snabba resultat. Men jag tyckte att det var fantastiskt roligt och fick bekräftelse på att det jag gjorde var bra, vilket drev mig att fortsätta. Jag ville verkligen arbeta som trafiklärare. Det är fortfarande så att jag ibland kan känna mig lite nervös inför en körlektion, trots mina 12 år i yrket, men jag anser å andra sidan att det är just det som gör att jag fortsätter att utvecklas i rollen.

Hur hamnade du på fordons- och transportprogrammet?

En studiekamrat från trafiklärarutbildningen kontaktade mig och frågade om jag ville vikariera för henne på fordonsprogrammet. Jag hade ju jobbat på trafikskola en tid och var relativt
förberedd på de pedagogiska bitarna, så jag tackade ja. Utöver det var det mycket nytt för mig med mentorskap, kursplaner, utvecklingssamtal med mera som ny inom gymnasieskolan. Men det var spännande!

Du har undervisat döva och hörselskadade. Hur var det?

Ja, då hade jag tolk med. Det fungerar i stort sett likadant som med en grupp hörande elever. Eleverna räcker upp handen och tilldelas ordet. Något som är viktigt att tänka på när man har en tolk med är att man måste ta flera pauser i monologen så att tolken hinner med. Jag fick även välja utbildningsmaterial med omsorg så att alla kunde ta emot informationen, till exempel filmer som var textade. En av de största utmaningarna var att se och förstå varje elev i klassrummet utifrån deras egna förutsättningar och behov.

Vad gör du i utmanande trafiksituationer?

Under en körlektion coachar jag personen igenom situationen och när det har lugnat sig i trafiken kan man oftast snabbt reflektera och utvärdera händelsen. Jag kan även använda mitt dubbelkommando, det vill säga mina pedaler på passagerarsidan, eller ta tag i ratten om det behövs. I slutet av lektionen kan man gå igenom det som har hänt i lugn och ro. När det händer en sådan sak brukar jag ibland tänka på mig själv när jag var i deras ålder och kämpade med övningskörningen. En av anledningarna till att jag ville arbeta som trafiklärare var ju just att jag själv hade saknat en lugn och tydlig lärare – någon som fick mig att känna mig trygg, både när jag gjorde rätt och när jag gjorde lite tokiga saker. För fel kan det alltid bli. Huvudsaken är att vi lär oss av det.

Kvinna sitter bakom ratten - illustration i artikel om att arbeta som trafiklärare
Att skapa trygghet och se varje individ är en del av att arbeta som trafiklärare. Illustrativ bild – föreställer inte den intervjuade personen.

Du tog även steget att börja utbilda blivande lastbilsförare

Ja, jag trivdes väldigt bra på min arbetsplats och ville verkligen vara kvar. På transportprogrammet fanns det ett behov av fler lärare på utbildningen för tunga fordon. Jag fick möjligheten att övningsköra tung lastbil och tog körkort för behörighet C under hösten 2015. Tre år senare fick jag utbilda elever som skulle ta lastbilskörkort. Den största skillnaden mellan att köra personbil och lastbil är så klart storleken. Även om det är viktigt att titta i backspeglarna oavsett fordon är det ännu viktigare i en lastbil. Där måste man hela tiden ha koll på fordonets längd och bredd, speciellt när man svänger eller kör i trånga passager. Det krävs noggrann planering, exempelvis vid passage under låga broar, annars finns det risk för kollision. I övrigt fungerar det ungefär på samma sätt. Eleverna kan förhoppningsvis trafikregler och trafiktänkande när de kommer upp på en lastbil, eftersom de redan har körkort på behörighet B.

Vilket är nästa steg efter avslutad utbildning?
För att få arbeta som pedagog inom körkortsutbildning, vare sig det gäller personbil eller lastbil, behöver man först bli godkänd av Transportstyrelsen.
Här kan du läsa vad som krävs och hur du ansöker.

Vad är det roligaste med att arbeta som trafiklärare?

Ungdomarna. Man hinner lära känna dem bra under alla de timmar som man spenderar tillsammans i ett fordon. Dessutom tycker jag att själva undervisandet är roligt och stimulerande, speciellt i personbil. Det är kreativt och utmanande på samma gång.

Vad ville du som barn bli när du blev stor?

När jag var barn ville jag driva en egen camping och när jag var 14 år ville jag bli brandman. Dock blev det ingenting av de sakerna.

Kan du tänka dig andra yrken än trafikläraryrket?

Museipedagog, Historia har alltid varit ett stort intresse för mig. Att lyfta fram och åskådliggöra historiska miljöer, föremål, byggnader och människor från svunna tider påminner om lärarrollen på flera sätt. Det handlar om att berätta en historia och att fånga lyssnaren, precis som läraren gör. Jag skulle kunna tänka mig att jobba med lite vad som helst inom historia, faktiskt.

Nästa artikel: ”Bara bada bastu KAJ – Varför vann de mello?